duminică, 2 martie 2014

Enigmele Si Misterele Lumii

Americanul Russell Burrows a descoperit în 1982  nişte pietre stranii gravate în statul Illinois, în SUA. Ele proveneau dintr-un sistem de tunele subterane.
Reprezentările de pe aceste tăbliţe amintesc de mai multe culture. În peşteră mai sunt însă ascunse şi alte comori sarcofgae, cadavre mumificate şi obiecte mortuare din aur masiv.Până în prezent, Burrows a refuzat cu încăpăţânare de a arăta locaţia exactă a peşterii. Cu toate acestea, cercetătorii au fost totuşi capabili de a localiza peştera secretă, folosind detectoare de metal şi radare terestre.






În 1877, pe când arheologia se afla în fază incipient, profesorul de artă Friedrich Klopfeisch a fost interesat de o colină de aproximativ nouă metri înălţime de la Leubingen, situată într-un lanţ de coline abrupte, în Germania de Est numită Kyffhauser. El a săpat o gaură în partea de sus a tumulusului în scopul de a pătrunde în camera funerară din interior.
Când au ajuns, totul era încă intact. Se găseau rămăşiţele unui bărbat, cu o mantie de aur cu bijuterii strălucitoare, instrumente valoroase, un cuţit, o oală de alimente sau de băutură (în apropierea picioarelor lui) şi scheletul unui copil culcat pe genunchii săi.




„Prinţul” din Leubingen făcea parte fără îndoială din elită: ţăranii au tasat cel puţin 3.000 de metri cubi de pământ într-o epocă în care movilele funerare erau la modă. Ei au construit, de asemenea, un arc în formă de cort cu grinzi de stejar şi au acoperit apoi movila cu pietre.
Timp de mulţi ani, cercetătorii au încercat să înţeleagă originea puterii acestui prinţ misterios. Recent, arheologii din Turingia au folosit o maşină puternică în scopul de a dezgropa cele 25 de hectare de teren din imediata apropiere a movilei.
Ei au descoperit remăşiţele uneia dintre cele mai importante clădiri din preistoria Germaniei, cu o podea de 470 metri pătraţi, un tezaur de obiecte din bronz şi un cimitir în care au fost îngropaţi 44 de ţărani în morminte simple fără podoabe.
Situl de la Leubingen prezintă foarte clar, prin vestigiile scoase la lumina zilei din anexe şi din palat, un exemplu frapant de diferenţe sociale.
Dar săpăturile arheologice aruncă o lumină şi asupra momentului istoric în care omenirea şi-a pierdut inocenţa economică. În epoca neolitică, comunităţile agricole erau încă egalitare căci fiecare avea la fel de mult. Odată cu venirea epocii bronzului, şi-a făcut însă apariţia clasa socială privilegiată, casta şefilor. Trăiau o viaţă relativ luxoasă, erau îngropaţi într-o opulenţă din ce în ce mai mare, iar soţiile lor se împodobeau cu bijuterii din aur şi purtau coliere din chihlimbar.
Arheologii sunt deosebit de încântaţi de armele pe care le-au descoperit în mormânt. Erau îngropate în noroi într-un recipient din ceramică. Testele efectuate cu un accelerator de particule au demonstrat că recipientul conţine aproximativ 100 de lame de topor din bronz.
Această practică ciudată de a îngropa obiecte de valoare este tipică epocii, dar motivul acestui act rămâne un mister. Recent, a fost descoperită în exterior o casă imensă, de 44 de metri lungime. Acoperişul ei era acoperit cu stuf sau şindrilă din lemn şi trebuie să fi măsurat opt metri înălţime. Structura nu a adăpostit niciodată animale, se pare.
Unii cercetători au speculat faptul că această clădire ar fi fost un templu unde se aduceau ofrande zeilor. Dar alţii cred că ea era de fapt reşedinţa prinţului care locuia acolo cu curtea lui şi că acesta instaurase plata de taxe pentru negustorii care veneau de departe.
La acea epocă, negustorii aduceau în principal sare şi chihlimbar. Comerţul cu bronz, care era un material de lux, începea să prospere. Tehnologia pentru amestecul cuprului cu arsenic pentru a face bronz, descoperită în Orient, s-a răspândit în Europa aproximativ în anul 2200 î.e.n., un material dur care putea fi turnat în matriţe.




Cu toate acestea, materia primă era rară, iar caravanele aduceau barele de cupru neprelucrate de departe, din munţii Carpaţi sau Alpi. Cuprul provenea în principal din Cornwall. Fierarii au forjat progresiv arme mai complexe, unelte mai bune sau bijuterii mai căutate. Astfel, lumea s-a împărţit între bogaţi şi săraci.
Se crede că prinţul şi gărzile lui controlau un raion de 80 de kilometri şi că a făcut un profit exorbitant. Probabil că şeful gărzii lui a pus aceste lame de topor în oala din mormânt în semn de loialitate.
Un alt artefact găsit în mormânt, o nicovală mică, sugerează că bărbatul înmormântat acolo ar avea o oarecare legătură cu metalurgia. Este posibil să fi fost el-însuşi fierar. Dar este clar că-şi controla mediul prin folosirea forţei. Copilul care l-a urmat în mormânt a trebuit să fie sacrificat.






Piramidele par să fie peste tot! De multe ori, chiar acolo unde te aştepţi mai puţin, cum a fost cazul Bosniei. Credeam că secretele privind piramidele s-au oprit.. dar iată că recent, s-au descoperit piramide şi în Ucraina! Aceste au structură care aminteşte mai degrabă de templele sau mayaşe din America Centrală







Aceste structuri din Ucraiana au fost estimate la o vechime de peste 3.000 de ani şi sunt mai vechi decât cele din Egipt. Au fost construite în semn de adorare a unui zeu al Soarelui. În Europa, structurile piramidale erau destul de rare.





Arheologii ucrainieni au scos la lumina zilei rămăşiţele unei structuri piramidale vechi de 5.000 de ani. Bazele din piatră ale structurii antice au fost găsite în apropiere de oraşul Lugansk, situat în estul Ucrainei.
„Piramida” este de fapt un complex compus din temple şi altare pentru sacrificii sculptate pe laturile unui deal. Viktor Klochko, şeful săpăturilor arheologice, a spus că descoperirea este de o importanţă internaţională. „Este primul monument atât de vechi şi de acest tip care a fost găsit în Europa de Est. Va schimba întreaga noastră concepţie a structurii sociale şi anivelului de dezvoltare a civilizaţiilor de crescători de animale şi de fermieri care erau strămoşii direcţi a majorităţii popoarelor europene.”
Arheologii cred că în acest complex, se efectuau sacrificii în special prin foc şi nu era o zonă funerară. Oamenii care trăiau în văile din jur mergeau pe înălţimi pentru a-şi efectua ceremoniile. Aveau un cult păgân şi se închinau Soarelui, la fel ca şi strămoşii slavilor.
Oamenii de ştiinţă au găsit rămăşiţele victimelor sacrificate, cenuşă şi ceramică, însă nicio bijuterie.





Complexul, care acoperea 1,2 km pătraţi, avea o înălţime de 60 de metri şi a fost probabil folosit timp de aproape 2.000 de ani. Ceea ce surprinde cel mai mult este mărimea enormă a acestui complex.



Într-un trecut foarte îndepărtat, Antarctica beneficia de o climă tropicală, propice dezvoltării unei civilizaţii, susţin specialiştii. Se presupune că sub gheaţă s-ar afla structuri îngropate create de mâna omului.
Recent, o echipă de cercetători, formată din opt exploratori, americani şi europeni, a anunţat că a descoperit probele existenţei unor piramide antice pe acest continent. Dar echipa s-a mulţumit doar să publice câteva fotografii surprinzătoare, fără a da detalii despre ceea ce au găsit.


Imaginile sunt intrigante şi lasă loc de speculaţii nenumărate. Două dintre piramide au fost descopeite la aproximativ 10 mile sub pământ, iar a treia în apropiere de coastă. Sunt oare artificiale? Cercetătorii au anunţat că pregătesc o expediţie în scopul de a determina dacă sunt construite de mâna omului şi mai ales de a încerca să intre în una dintre ele.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu