duminică, 2 martie 2014

Mariile religi ale lumii

Budismul este o religie si o filozofie orientala avand originea in secolul al VI-lea i. Hr. si care este raspandit intr-o mare parte a Asiei Centrale si de Sud-Est.Se bazeaza pe invataturile lui Siddharta (Buddha Shakyamuni), un ganditor indian.De-a lungul timpului, budismul a suferit numeroase scindari, in prezent fiind o religie foarte divizata.
Budismul apartine grupului de religii dharmica,alaturi de hinduismsi de jainism.Mai este numit si "Buddha Dharma", ceea ce inseamna in limbile sanscrita si pali(limbile textelor antice budiste) "invataturile Celui Luminat".
Alte referate despre: budismulbudismul referatreferat budism

Pe atunci, numeroase scoli presupuneau coexistenta unei parti materiale trecatoare si a unui principiu personal si etern in om, pe care il considerau elementul transmigrant. Eliberarea era conceputa ca o unire a principiului personal cu divinul, cu care este identic.Deci in acest mediu abundent, a carui diversitate explica o anumita eterogenitate a budismului dar si bogatia sa, se vor desfasura predicile lui Buddha.
Alte referate despre: teorii asupra evolutiei omuluiteorii asupra aparitiei si evolutiei mediuluiteoria asupra evolutiei omului

Religia societăţii este legată şi de sinceritatea şi fervoarea credinţei personale: dacă nu ar mai exista credincioşi, nu ar mai exista nici problema relaţiei dintre societate şi religie , dar şi invers istoria ne învaţă că fervoarea credincioşilor, deloc puţin numeroşi, poate îngenunchia un regim prigonitor.Cele două planuri nu se confundă; poate exista o distanţă importantă între gradul de religiozitate al popoarelor şi starea relaţiilor dintre Biserică şi Stat.
Alte referate despre: rolul religiei in societatereligie si societatereligia si societatea

Mai mult decît atît, ea a mers la alianţă cu Franţa în Războiul Crimeei (1853-1856) de partea Turciei, atunci cînd pericolul pătrunderii Rusiei în Mediterana a devenit iminent. Fără subsidiile şi ajutorul din partea Franţei şi Angliei, iar mai tîrziu şi a Germaniei, Imperiul Otoman demult ar fi dispărut de pe harta lumii .
Alte referate despre: islamul referatislamulislamul-istorie si realitate contemporana

Personalul angajat in hoteluri, in anexele turistice, in transport si pe posturi de ghizi a fost selectionat sever, pe baze strict profesionale, pentru a fi capabil sa satisfaca exigentele specifice muncii cu publicul. Marile firme turistice au si instituit scoli de calificare pentru insusirea unor specialitati turistice, cum sunt : ghizi turtistici, soferi, chelneri si bucatari.
Alte referate despre: japonia tara turisticajaponia atractii turisticejaponia tara dezvoltata economic

Relieful espte predominant muntos, muntii ocupa 43% din suprafata, podisurile 26%, regiunile aride 19%, iar campiile 12%.
Alte referate despre: republica populara chinezarepublica populara chineza referatstatele care nu recunosc republica populara chineza

Sacrificiul este in genere , savarsit in corelatie cu misterul prezentei supranaturale sau divine.Sacrificiile umane din vechime vor fi inlocuite de jertfe de animale sau oamenii vor ceda o parte a trupului lor prin taierea unor madulare sau prin strapungerea trupului cu unelte ascu-
tite , ca in ritualurile legate de cultul lui Cibele -marea Zeita sau Zeita Boema a Orientului Apropiat.
Alte referate despre: violenta asupra copiilorefectele poluarii asupra animalelorinfluenta omului asupra animalelor

Iudaismul


Iudaismul este religia poporului evreu. Originile sale trebuie căutate în ientul Apropriat, în Mesopotamia, Canaan şi Egipt. Acesta este spaţiul în care strămoşii evreilor au trăit timp de un mileniu, înainte ca documentele scrise să îi menţioneze sub numele de Israel şi înaite ca un stat al evreiilor să se constituie în regiunea numită Palestina, între munţii Libanului şi Peninsula Sinai.
Alte referate despre: marile religii ale lumiireligia in lumea contemporanamarile religii ale lumii contemporane

Concentrarea populatiei in campia fertila a fluviului Indus si in partea de E a bazinului sau. Rata natalitatii: 37%; a mortalitatii: 7,8%. Populatia urbana: 34%. Tropicala arida. Temp. medie anuala 26 ºC si 4 ºC pe platouri; 31 ºC si 17 ºC pe campie. Precipitatiile: 250 mm/an la Qetta; 510 mm/an in campie; 1.020 mm/an in munti
Alte referate despre: capitalele asieiasiareferat asia

Prin compatimire si intelegerea suferintei lumii, omul isi depaseste egoismul si se identifica cu semenii sai (Uber die Grundlage der Moral, 1840). Metafizica lui Schopenhauer poarta eticheta budismului; tot astfel etica sa este impregnata de conceptia budista asupra lumii si de misticismul crestin.
Alte referate despre: lumea ca vointa si reprezentarelumea ca vointa si reprezentare rezumatschopenhauer-lumea ca vointa si reprezentare

2. PedepsiTi ceea ce este rău si încurajaTi ceea ce este bun. Aceasta a fost excelenta regulă a antichităTii. în consecinTă, nu ascunde calităTile altora si nu întârzia în a corecta ceea ce este gresit, atunci când observi aceasta. Lingusitorii si oamenii înselători reprezintă o armă tăioasă pentru răsturnarea starului si o spadă ascuTită pentru distrugerea poporului. Lingăilor, atunci când apar, le
place să accentueze faTă de superiorii lor greselile inferiorilor; inferiorilor lor, le critică defectele superiorilor. Oamenii de acest fel duc lipsă de fidelitate faTă de stăpânul lor si de bună intenTie faTă de popor. Marile tulburări civile apar din astfel de cauze.
Alte referate despre: regimul politic al japonieiregim politic in japoniaregimul politic din japonia

Emil Cioran, printr-un omagiu adus lui Mircea Eliade, îi face un grav reproş, acel că Eliade s-a ocupat de religii fără a avea un spirit religios. Eliade i-a răspuns că atitudinea lui faţă de religie era aceea a unui savant care se străduia să înţeleagă, cu obiectivitate. Aşadar, nu trebuie să fii budist pentru a înţelege budismul, nici musulman pentru a explica islamul. A prezenta obiectiv o anumită religie sau cult înseamnă şi a le dezvălui raportul lor cu alte religii şi culte atât prin ceea ce le apropie, cât şi prin ceea ce le îndepărtează şi le particularizează . Aceasta va fi şi poziţia pe care o voi adopta în prezentarea religiilor.
Alte referate despre: marile religii ale lumii si crestinismulreligia in lumea contemporana crestinismulreferat religia in lumea contemporana crestinism

Caragiale spunea ca aşa l-a cunoscut el prima data: vesel si trist, comunicativ si ursuz, blând si aspru, mulţumindu-se cu nimic si nemulţumit de toate, lacom de plăcerile vieţii, fugind de oameni si căutându-i, nepăsător ca un bătrân stoic si iritabil ca o fata nervoasa.

Suferea foarte mult pentru familia sa, deoarece mama sa murise, sora lui era la o mănăstire deoarece era paralizata, doar pe tatăl sau îl mai avea. Eminescu avea in cel mai bolnav cap cea mai luminoasa inteligenta; cel mai mâhnit suflet in cel mal trudit trup.

După spusele lui Caragiale: „Acest Eminescu suferit de multe, chiar si de foame era un om dintr-o bucata, si nu dintr-una care se gaseste pe toate cărările.”
I. L. Caragiale va scrie peste un an articolul „Ironie”, cu aceeaşi problematica, dar in alt registru stilistic, cu un caracter polemic evident.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu