duminică, 2 martie 2014

Sunt ingerii activi in viata noastra, astazi? asa este?

Raspunsul este afirmativ, dar intrebarea ne tulbura putin deoarece atitudinea noastra fata de ingeri reflecta deseori o spiritualitate sentimentala care nu este foarte ortodoxa.
Cineva povestea odata despre fiul sau de 16 ani, care conducea intr-o zi pe un drum aglomerat si fusese lovit de o alta masina. Deschiderea brusca a air bag-urilor l-a lasat pe pusti mai mult cu o sperietura decat cu rani. Spunea: "Dumnezeu si-a trimit ingerii sa il protejeze. Ma trec fiorii gandindu-ma ce s-ar fi putut petrece daca ei n-ar fi intervenit." Toti am aproba, dar ce ar spune altcineva al carui fiu de 12 ani, bolnav de leucemie murise la cateva luni dupa ce i se pusese diagnosticul. Probabil ca apelase la ingeri pentru a interveni sa il ajute pe baiat, chiar pana in ultima clipa. Si totusi, minunea nu s-a petrecut in cazul acesta.Cea care povestise despre fiul ei de 16 ani se bucura doar ca acesta scapase de accident. Dar, deseori asemenea conversatii, care interpreteaza interventiile sau actiunile Divine, nu prezinta totdeauna prea bine adevarul si pot provoca dureri in alte persoane pentru care interventia angelica nu s-a manifestat dupa cum si-ar fi dorit ei.
Ce se spune in Biblie
Biblia ne spune multe despre ingeri. Ei nu se casatoresc sau mor (Luca 20:35-36). Ingerii sunt implicati in comunicarea legilor divine (Faptele Apostolilor 7:38), transmit mesaje de, il slavesc pe Dumnezeu (Evrei 1:6; Revelatii 5:11-12) si ii protejeaza pe oameni (Daniel 6:22; Faptele Apostolilor 12:7-10).
Unii ingeri s-au razvratit impotriva lui Dumnezeu (II Petru 2:4). Acei ingeri, dintre care Satan este seful lor, actioneaza prin falsi invatatori (II Tesaloniceni 2:9-10; I Timotei 4:1-2), cauta sa-i indeparteze pe credinciosi de Dumnezeu (Romani 8:38-39) si ne ispitesc sa pacatuim (I Petru 5:8).
Biblia ne invata mai multe despre ingeri prin ceea ce nu ne spune. Nu ni se spune niciodata sa studiem despre ei sau sa cautam sa intram in contact cu ei. Chiar si in Evrei 13:2, unde se spune ca fiind binevoitori ii bucuram chiar si pe ingeri, nu exista nici o indicatie in a-i cauta.
In Coloseni 2:18-19, apostolul Paul ne avertizeaza despre asta. Nimeni sa nu va smulga biruinta printr-o prefacuta smerenie si printr-o fatarnica inchinare la ingeri, incercand sa patrunda in cele ce n-a vazut si ingamfandu-se zadarnic cu inchipuirea lui trupeasca.In loc sa se tina strans de capul de la care trupul tot, prin incheieturi si legaturi, indestulandu-se si intocmindu-se, sporeste in cresterea lui Dumnezeu.
Departe de a fi niste fiinte dulcege, ingerii sunt entitati puternice pe care Dumnezeu ii foloseste pentru a actiona in lume (Evrei 1:14). Dar, nu trebuie sa ne concentram asupra lor ci asupra lui Dumnezeu si a actiunilor Sale in vietile noastre. Suntem mai atenti cand ne manifestam iubirea fata de semenii nostri, in speranta faptului ca un inger se va bucura de fapta noastra. Cand insa cautam spectaculosul, ca semn de inalta spiritualitate, avem tendinta de a nu mai observa nevoile celor pe care Dumnezeu ni-i aduce in cale.
Da, ingerii sunt activi in viata zilelor noastre. Parintii pustiului de 12 ani care murise de leucemie stiau ca ingerii lui Dumnezeu au fost prezenti pe toata durata bolii fiului lor. Familia le fusese ajutata de multe ori si in multe feluri, chiar in cele mai dificile momente. Asta ne poate face sa intelegem ca este foarte posibil ca ingerii sa-si manifeste prezenta tangibila prin cei din jurul nostru.
Sa nu neglijam nimic din ceea ce ne inconjoara, pentru ca poate un inger ne va face somnul mai odihnitor dupa o zi mai dificila.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu